Info: BodyMod er åben og vi leverer stadig dine bestillinger!

Piercingens historie

Piercingens historie

Ordet piercing er oprindeligt ikke dansk, men er med tiden blevet optaget i det danske sprog, på samme måde som f.eks. skateboard, t-shirt eller weekend. Ord som ikke er danske, men som alle ved hvad betyder. Dog er der en lille misforståelse mht. ordet piercing i det danske sprog. Piercing betyder direkte oversat "gennemboring" eller "penetrering", hvilket giver helt god mening, når man tænker på at en nål stikkes gennem huden. Her på shoppen støder vi dog rigtig ofte på, at ordet piercing bliver brugt når der tales om smykker. Forstået på den måde, at der hentydes til et navlesmykke når der siges navlepiercing. Taler man om en navlepiercing burde man altså mene gennemboring af navlen (altså selve hullet i navlen) og ikke smykkets der bruges til navlepiercingen. For at imødekomme denne misforståelse, som 90% af vores besøgende er omfattet af, bruger vi selv denne fejl og kalder dermed f.eks. vores navlesmykker for navlepiercinger.

Hvorfor bliver man piercet?

Det at have en piercing er ikke et nyt fænomen. Piercinger har eksisteret i flere tusinde år og er blevet lavet af flere forskellige årsager. Nu til dags bliver piercinger oftest lavet for synets skyld og for at "skille" sig ud. Om man skiller sig ud kan så diskuteres, da flere og flere bliver piercet og det derfor er mere normalt at have en piercing end ikke at have en. Så det er nok mere dem der ikke har en piercing der skiller sig ud. Men igen, så er der mulighed for at skille sig ud, ved at bruge unikke smykker, markante smykker eller måske bare pierce et mere "unormalt" område.

Før i tiden blev piercinger dog lavet af helt andre årsager. I nogle kulturer fik drenge i puberteten f.eks. en piercing som et symbol på at de nu var trådt ind i de voksnes rækker. I andre kulturer blev man piercet som et symbol på rigdom - Jo flere piercinger man havde, jo højere var ens økonomiske status. Her gjorde også materialet ofte en stor forskel - Var man piercet med gyldne metaller, som f.eks. guld, var man bedre stillet end hvis man var piercet med horn eller ben.

Nogle kvinder blev også piercet for at undgå slavehandel. Det lyder umiddelbart underligt, men teorien er god nok. Når kvinder skulle handles var kun de kønne kvinder gode nok og mest værd. Ved at pierce kvinderne i underlæben og med tiden stretche den, for til sidst at isætte en pelele (en tallerkenlignende genstand), gjorde man kvinderne mindre attraktive og dermed ville slavehandlerne ikke have dem. Ofte fik kvinderne også fjernet de to forreste tænder i undermunden (nogle gange fire tænder), for at der var plads til den store tallerkenlignende genstand. At de fik fjernet tænderne gjorde dem umiddelbart heller ikke smukkere.

I andre samfund havde de seksuelle fordele ved mange intimpiercinger også en central rolle i piercing-ritualerne. Nogle intimpiercinger er både seksuelt stimulerende, mens andre blot mentes at øge frugtbarheden. Da sex altid har drevet mennesket til at foretage de mest spektakulære handlinger, kommer det ikke som noget chok at piercing af kønsdelene er en af disse handlinger.

For selvom du måske ikke lige går og tror det, er intimpiercinger mere udbredt end Hr. og Fru Danmark umiddelbart går og tror. Sådan har det altid været og det vil det højst sandsynligt blive ved med.

Sidst men ikke mindst, så blev man ikke kun piercet for ritualernes eller slavehandlens skyld. I f.eks. det arktiske område, hvor hvalrossen lever, gjorde jægerne i området meget ud af at efterligne dyrene, for at komme tættere på dem og nedlægge dem. Det gjorde de bl.a. ved at bliver piercet i læben og efterfølgende sætte lange smykker i, som skulle efterligne hvalrossens tænder.

Hele dette emne og de forskellige grunde til at man lader sig pierce, vil vi beskrive lidt mere detaljeret i de efterfølgende afsnit.

Så ud fra ovenstående kan man konkludere, at piercingerne er blevet lavet af mange årsager og som stadig bliver lavet. I hvert fald bliver de rituelle piercinger stadig udført. Dog bliver nutidens piercinger kun lavet for synets eller de seksuelle glæders skyld.

Rituelle piercinger

I nogle kulturer, piercede man sine børn, når de var kommet i puberteten, for at symbolisere at de nu træder ind i de voksnes rækker. På f.eks. Borneo piercede henholdsvis faderen den ene øreflip og moderen den anden, for at gøre barnet selvstændigt og dermed sætte en "stopper" for barnet afhængighed af forældrene - med andre ord er barnet trådt ind i de voksnes rækker og må herefter selv tage stilling og klare sig selv.

Når vi taler om rituelle piercinger, bør vi også nævne at man i mange kulturer og samfund før i tiden lod sig pierce for at holde dæmoner og onde ånder væk. Mange primitive stammer tror stadig at dæmoner kan tilgå kroppen gennem øret. Ved at sætte et stykke metal i øret er de dog beskyttet, da de mener at metal frastøder dæmoner og onde ånder.

Sømænd og piercinger

Ikke kun stammer og bestemte verdensdele lod sig pierce. I hele verden har det længe været kendt, og er det til dels stadig, at sømænd lader sig pierce i det ene øre, når han har krydset ækvator.

Men øreringen havde også en anden meget vigtig funktion. Der var førhen en meget udbredt skrøne om ørepiercinger. Blev den placeret rigtigt, så ville den give et bedre langsyn. Et godt syn var og er stadig, en vigtig ting for at kunne begå sig på et skib. Men derudover havde øreringen også en anden vigtig funktion. Specielt middelalderen, hvor en kristen begravelse havde en enorm betydning for de fleste europæer. Skulle skibet gå ned og sømanden drukne, for derefter at blive fundet eller blive skyllet op på land, kunne sømandens ørering bruges som betaling til en værdig begravelse og helst en kristen en af slagsen. Det var derfor vigtigt at ringen var lavet af guld, da guld altid har været godkendt som betalingsmiddel helt op til nyere tid.

En ørering har for sømænd derfor længe haft en vigtig betydning og for mange garvede herre på de blå have, er det stadig en betydningsfuld tradition.

Piercinger og penge

I nogle verdensdele har det at have en piercing, ofte noget at gøre med ens sociale status. Jo rigere man er, jo flere piercinger har man.

Er der tale om piercinger og social status, kan man ikke selv højne sin egen status ved at lade sig pierce. Dette foregår ofte ved store fester, hvor man som vært betaler en for at komme og pierce sine børn eller børnebørn. På den måde højner man sine børns eller børnebørns sociale status. Det er ofte meget dyrt at holde sådan en fest og det er derfor ikke alle der har råd til det. På den måde har dem med fleste penge fleste piercinger. Her spiller materialet igen en stor rolle, da f.eks. guld, som tidligere skrevet, er mere værd en andre materialer.

I nogle dele af Indien, bliver store og smukke piercingsmykker stadig vist frem som et statussymbol. Her tænker vi specielt på næsepiercingen, som utroligt mange kvinder i Indien har. Når en kvinde fra en velstillet familie giftes med en respekteret mand, kan det være meget normalt at isætte en stor og prangende ring af massiv guld. I modsætning til en lille næsestift af f.eks. sølv, viser det både økonomisk og social status. Noget som man i kaste-samfundet går højt op i.

Slavehandel og piercinger

For at en kvinde er noget værd og dermed kan blive solgt, skal hun være perfekt.

Det er ingen hemmelighed at kvinder ofte blev handlet med seksuelle formål for øje, så en kvindes udseende havde stor betydning. For kvinder der både kunne tilfredsstille deres "ejer" samt føde nye velskabte slaver, var set som en god handelsvare. Det kan en pelele (en tallerkenlignende genstand) lave om på. Ved at pierce kvindens underlæbe og med tiden isætte den tallerkenlignende genstand, kaldet en pelele, gøres kvinden deform. Ingen slavehandler vil købe en deform kvinde. Ikke nok med at hun var deform, så blev hendes forreste tænder også ofte revet ud, så der var plads til en stor pelele. Har du set din bedstemors øreflip uden ørering i, så vil du også bemærke at hendes hul er aflangt. Forestil dig hvordan en kvindes mund vil se ud, når disken tages ud af læben og de manglende tænder kommer til syne. Underlæben vil hænge som en tynd læderring under hagen og er ikke pæn at se på.

Nogle gange blev piercingen i underlæben også kombineret med en piercing af samme slags i overlæben. Også her er det nødvendigt at fjerne de forreste tænder, for at gøre plads til disken.

Da ørepiercinger var umoderne

Når vi ser os omkring i dag, har næsten alle kvinder huller i ørerne. Vi tænker ikke på disse huller som piercinger, men teknisk set er de.

I dag er de blot så socialt accepteret, at vi ikke sidestiller dem med de mere oprørske piercinger i f.eks. øjenbrynet og læben.

Men der var faktisk engang, hvor ørepiercinger næsten forsvandt helt fra landkortet, i flere hundrede år.

Fra ca. det 6. til det 16. århundrede var moden i Europa selvsagt noget anderledes end i dag. Dengang foreskrev moden at enten håret eller tøjet skulle dække ørene. Når enten håret eller tøjet konstant dækker ørene, er det naturligvis ikke særlig praktisk at have store øreringe, når håret eller tøjet konstant går imod. Derfor forsvandt ørepiercinger fra moden i en periode, i hver fald for kvinder.

For mænd har ørepiercinger dog på et tidspunkt været meget moderne. Kort før ørepiercingerne kom tilbage på mode for kvinderne, var der faktisk en periode hvor flere mænd end kvinder havde huller i ørerne, eller rettere ét hul. For i det 16. århudrede, så man flere prominente skikkelser bære en ørering. Heriblandt kan vi f.eks. nævne Shakespeare, kongen af England og andre vigtige personer. Men det var især blandt rigtige kvindecharmører og mænd af ære, at en ørepiercing for alvor var populær. Moden var dog forholdvis kortvarrig.

Hvilke smykker bruger man?

Nu hvor vi har slået fast at piercinger har eksisteret i tusindvis af år, så skal vi også snakke lidt om de piercingsmykker der blev brugt.

2 kommentarer til “Piercingens historie”

 • Filuka
  Filuka
  25. december 2013 kl. 14:46

  Hey, jeg har længe ledt efter en forklaring på hvilket øre sømænd har deres guldørering i, ud fra myten om Charon og Styx. På jeres side skriver I om kristen begravelse, men forinden dyrkede sømænd (også vikinger, sært nok) den græske mytologis dødsrige. Her handler øreringen om, at de altid ville kunne betale færgemanden Charon for at komme over floden Styx, til dødsriget for at få fred. Hvis ikke de havde den, blev de til hvileløse sjæle. Hvis nogen ved det, hvilket øre er så det 'maritime' og hvilket er 'bøsseøret'? :)

  Svar
  • BodyMod.dk Shop
   BodyMod.dk Shop
   30. december 2013 kl. 16:30

   Hej Filuka,
   Om det var højre eller venstre øre, kan vi i vores kilder umiddelbart ikke finde svar på. Vi har dog undersøgt sagen mht. "bøsseøret" og det ser ud til at svaret her er højre øre.
   Selve historien om at smykket blev brugt til at få en "værdig begravelse", er jo identisk med din fortælling. I begge eksempler skal der en betaling til at få en værdig begravelse/få fred.
   Det kastede desværre ikke så meget lys på sagen mht. dit oprindelige spørgsmål omkring hvilket øre der blev piercet. Men laver man en simpel søgning på pirate earring, er det helt klart venstre øre der er det dominerende, selvom Google ikke altid skal tages som en valid kilde.

   Svar
Skriv et svar