Info: BodyMod er åben og vi leverer stadig dine bestillinger!

Kirurgisk stål

Kirurgisk stål er et af de mest almindelige materialer i piercingbranchen i dag og det er der flere gode grunde til. En af de primære grunde er materialets pris og evner sammen med menneskekroppen og vores fantasi til at lave flotte designs.

Kirurgisk stål i nye piercinger

I mange år har det kun være titanium der har været accepteret i nye piercinger. I dag er der dog flere og flere som benytter sig af kirurgisk stål i nye piercinger. Men her er kvalitet altafgørende og brug kun kirurgisk stål i en ny piercing, hvis det er din professionelle piercer som har anbefalet dig dette.
Grunden til at kirurgisk stål nu også kan bruges i nye piercinger, er pga. en proces kaldet mikropolering.
Ved en mikropolering, sikrer man sig nemlig at kirurgisk stål absolut ingen nikkel frigiver.

Nikkel

Der er i kirurgisk stål spor af nikkel. Spor af nikkel findes der stort set i alt hvad vi ejer i dag. F.eks. er der også spor af nikkel i de skalpeller som bruges på landets hospitaler. Spor af nikkel er nemlig ikke det sammen som et højt frigivende indhold af nikkel. Da der er nikkel i stort set alle metaller, inkl. 12 karat guld og rent sterlingsølv, er det måden som materialet fastholder nikkel der er vigtig.
Kirurgisk stål frigiver ikke nikkel, eller dvs. at det frigiver så utroligt lidt, at det bl.a. er godkendt af EU til brug i piercinger, da man af kirurgisk stål ikke kan udvikle nikkelallergi. Mængden af nikkel er altså så lav, at der er mindre frigivelse i ren kirurgisk stål end der findes i ren sterling sølv.

EU og Dansk lovgivning

I Danmark skal vi overholde EU's regler for frigivelsen af nikkel i smykker som bruges under og i tæt kontakt med huden. EU's regler dikterer hvor meget nikkel der må frigives i huden og hvis du selv vil teste dette, kan man købe nikkeltestere på alle apoteker. Hvis du derfor har mistanke til at du har et piercingsmykke som ikke overholder reglerne, anbefaler vi at du køber en test og får det afprøvet. En test kan typisk fås for omkring 30,- kr. til 100,- kr. alt efter hvor mange smykker der skal testes.
BodyMod.dk Shops smykker vil naturligvis altid bestå sådan en test, da vi er underlagt EU's reglerne.

Fordele og ulemper ved kirurgisk stål

Kirurgisk stål har flere fordele og ulemper. Her er nogle af fordelene:

 • Kirurgisk stål er både billigere og har en mere blank overflade end f.eks. titanium. Det gør at man kan få federe designs og til billigere pris end ved titanium.
 • Kirurgisk stål kan steriliseres, i modsætning til f.eks. akryl.
 • Ren kirugisk stål kan ikke miste farven. Hvis smykket misfarves, er det kun pga. skidt som blot kan tørres væk igen.
 • Kirurgisk stål kan ikke ruste.
 • Ved brug til stretching, kan nogle lide følelsen af den ekstra vægt, i modsætning til akryl og organiske materialer der er utroligt lette.
 • Kirurgisk stål kan belægges med både titanium og guld, så alle farver kan tilbydes.

Ulemperne er:

 • Kirurgisk stål kan som alt andet stål blive meget koldt. Det kan derfor være ubehageligt at have i, hvis man ikke dækker det til når man er ude i kulden. Men det er kun ved synlige smykker.
 • Kirurgisk stål kan ødelægge tænderne, lige som alt andet metal hvis det bruges til tungepiercinger.
 • Kirurgisk stål vejer en smule mere end titanium.
 • Det anbefales at man ikke bruger kirurgisk stål, hvis man allerede lider af nikkelallergi.

BodyMod.dk Shop anbefaler

Kirurgisk stål er et meget alsidigt materiale som kan bruges af langt de fleste personer og da det overholder reglerne fra EU, kan du roligt benytte det i din piercing. Det er kun personer som allerede lider af kraftig nikkelallergi, der bør holde sig til materialet titanium.

8 kommentarer til “Kirurgisk stål”

 • Rikke
  Rikke
  28. januar 2014 kl. 18:50

  Hej Budymod. Jeg fik lavet min navlepiercing for 3 måneder siden snart. Må jeg bruge kirurgisk stål 316L, eller er det bedst at holde sig til titanium, når den ikke er helt færdighelet endnu?

  Svar
  • BodyMod.dk Shop
   BodyMod.dk Shop
   29. januar 2014 kl. 14:09

   Hej Rikke,

   Du kan sagtens bruge kirurgisk stål. Men det er klart bedst helt at lade være med at skifte smykke til din navlepiercing er helet.
   Hvis du vælger at skifte inden, så husk at vælg et smykke som ikke skal tages ud når man går i bad, dyrker sport osv. For det vil blive til for mange skift.

   Svar
 • Majbritt
  Majbritt
  23. juni 2014 kl. 01:08

  Jeg købte et smyke af jer i kirurgisk stål. jeg fik en blære og betændelse i efter smykke skift til kirurgisk stål. er det fordi jeg ikke kan tåle det? Der er intet efter jeg skiftede til titanium igen..

  Svar
  • BodyMod.dk Shop
   BodyMod.dk Shop
   9. juli 2014 kl. 18:12

   Hej Majbritt,

   Typisk sker den slags kun fordi at man har fået en rift ved smykkeskiftet. Intet andet.
   Hvis du ikke kan tåle kirurgisk stål, vil du typisk opleve at der opstår røde plamager rundt om piercingen, det klør og irriterer utrolig meget. Det du beskriver lyder mere som sårvæske fra en rift.
   Vi håber du kan bruge svaret.

   Svar
 • Majbritt
  Majbritt
  13. juli 2014 kl. 18:11

  Hej igen og tak for svar!

  Dog vil jeg sige jeg fik nogle få røde knopper rundt i piercingen. ikke det store men der var lidt. jeg fik min piercing d. 1. feb. så vil sige den har helet i et stykke tid jo. Min piercing har dog engang imellem altid kløet lidt til tider. og det er så ligemeget om det så er er titanium eller et andet smykke der er i.

  Blæren var jo meget grim og stor dengang. nu er den lille og opstår kun engang imellem og væsker. ellers har jeg fået grim arvæv rundt om som jeg er utrolig ked af. derfor tør jeg ikke skifte tilbage til kirurgisk stål igen og derved er det svært og fine flotte smykker da i ikke har det store udvalg af det herinde.

  Derfor spørger jeg. KAN man risikere og ikke kan tåle kirurgisk stål?

  Svar
  • BodyMod.dk Shop
   BodyMod.dk Shop
   15. juli 2014 kl. 13:39

   Det var da trist at høre. Men ja, vi har hørt om enkelte tilfælde hvor personer også har reageret negativt overfor kirurgisk stål. Men det er altså uhyr sjældent og vi har aldrig kunne fastslå om det præcis er pga. materialet eller om der har været andre faktorer indblandet. For ud af de ca. 50.000 kunder vi har haft over de sidste fire år, mener jeg at dette kun 3. gang vi høre om deciderede problemer som sandsynligvis kan skyldes materialet.
   Jeg håber svaret kan bruges.

   Mvh.
   Janus Beck Christensen
   Kundeservice, BodyMod.dk Shop

   Svar
 • mia
  mia
  19. oktober 2015 kl. 16:31

  Er kirurgisk stål på nogen måde magnetisk?

  Svar
  • BodyMod.dk Shop
   BodyMod.dk Shop
   6. november 2015 kl. 16:36

   Kort sagt: Nej :)

   Svar
Skriv et svar